вторник, 15 ноември 2016 г.

Magic Rises by Ilona Andrews

  I couldn't put it down.

  Ако не бях прочела  следващата книга- Magic Breaks, щях да кажа, че това е най-голямото предизвикателство, пред което Кейт се изправя. Обаче, после се сетих, че освен в седмата книга, виждаме една убийствено тежка битка между нея и леля й няколко книги назад, така че няма как да определя нивото на опасност тук, но наистина това, през което трябваше да премине не беше никак лесно. Кога ли е било.
  В Magic Rises (което ми звучи като  Magic Crisis) Кейт, Кърън и няколко члена н Глутницата излизат от Америка и отиват на границата между Европа и Азия (ако географските ми знания или липсата на такива не ме подвеждат)- Карпатите, за да играят ролята на арбитри на две враждебни глутници. Правят го не защото обожават да се месят в чуждата работа, а защото случаите на подивели млади шейпшифтъри се увеличават, а въпросните глутници им предлагат единственото нещо, което може да го предотврати- панацея. Отивайки там, те са напълно наясно, че директно навлизат в капана, поставен им от обединените-разединени глутници, но крайната им цел е по-важна от малкото унижение, на което ще трябва да се подложат и през всички трудности, които ще трябва да преодолеят.
   Стила на писане на авторите се подобрява с всяка изминала книга, а описаните сцени на битки и убийства са все по-брутални и по-невероятни, способни са да те докарат до леки студени тръпки по гърба ти. Обожавам начина им на писане и идеалният синхрон, в който са. Научавайки, че това са съпруг и съпруга, мога вече ясно да различа кой кои части е написал предимно или поне така избирам да си мисля.
  Мисията на Кейт е да пази една бременна жена, понеже в зависимост кое от двете бебета се оди първо, ще се реши съдбата на двете глутници, а баща й си е чист мегаломан и студенокръвно копеле. Трудностите на Кейт, обаче, далеч не са с Десандра. Тя трябва през цялото време не просто да се грижи за безопасността на жена, която не познава и на която й няма доверие, но и трябва да отблъсква нападките на вражеските глутници без да използва насилие, което е като да откъснеш крилата на пеперуда. Трудността на това не е толкова в избягването на физически конфликти, колкото до игнорирането на обидата, защото правейки го, тя показва слабост, а иначе всички са в смъртна опасност. 
  Гордоста на Кейт, обаче, е последното нещо, което я притеснява. Тя си има други неща на главата- като изключим странните драконоподобни неща, които нападат Десандра и Кърън, който се държи необичайно, там е друг човек, който може да застраши тайната й наистина много. 
  Бих разгледала неговият образ и този на Десандра подробно, но това би било голям спойлер и макар да не вярвам някой да е тръгнал да чете тези книги, не искам да разкривам нищо.
  Връзката на Кейт и Кърън претърпява едно огромно предизвикателство и способността им да работят в екип се тества наистина силно. Това беше една от най-тежките и стойностни части на книгата, която нямаше общо с делата на Глутницата.
  Както се подразбира от естеството на книгата и факта, че трябва да се пазят не само от две глутници, но и от непознати същества, в Magic Rises имаше наистина  много екшън, битки, кръв, жестоки описания и много, много, много ранени и загуби. Всичко, пред което се изправят Кейт и Кърън ги поставя на границата между живота и смъртта за пореден път, но загубите този път са по-големи, а края на книгата беше невероятен, защото най-голямата загуба беше последвана от голяма победа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...